Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Marynowanych czereśni używam jako dodatku do deserów i ciast nie tylko jako dekoracji. Marynuję je w occie z dodatkiem cukru, goździków i imbiru, dzięki czemu są niesamowicie aromatyczne.
Składniki:
- 1 kg czereśni (mogą być z ogonkami)
- 5-6 goździków
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
Przygotowanie:
1Czereśnie umyć, osuszyć i przełożyć do wyparzonych słoików.
2Do każdego słoika włożyć po 1 goździku i odrobinę imbiru.
3Przygotować zalewę: wodę zagotować z cukrem i szczyptą soli, na koniec dodać ocet.
4Gorącą zalewą zalać czereśnie, słoiki zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
Porcja dla:
5 osób