Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Marynowanych czereśni używam jako dodatku do deserów i ciast nie tylko jako dekoracji. Marynuję je w occie z dodatkiem cukru, goździków i imbiru, dzięki czemu są niesamowicie aromatyczne.

Składniki:

  • 1 kg czereśni (mogą być z ogonkami)
  • 5-6 goździków
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru

Przygotowanie:

1Czereśnie umyć, osuszyć i przełożyć do wyparzonych słoików.

2Do każdego słoika włożyć po 1 goździku i odrobinę imbiru.

3Przygotować zalewę: wodę zagotować z cukrem i szczyptą soli, na koniec dodać ocet.

4Gorącą zalewą zalać czereśnie, słoiki zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Porcja dla:

5 osób