Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
65 min.

Zrobienie w domu placka tortilla jest proste, nie trzeba ich kupować w sklepie. Potem wystarczy zawinąć do środka nadzienie i obiad lub lunch do pracy gotowy. Polecam też ciasno zwinąć tortillę z nadzieniem, pokroić na kawałki i dać dziecku na drugie śniadanie do szkoły.

Składniki:

  • 2 szklanki (250 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka margaryny
  • 1/2 szklanki (120 ml) wody

Przygotowanie:

1Mąkę wymieszać z solą i proszkiem. Dodać margarynę i wysiekać, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę.

2Dodać wodę i zarobić ciasto. Jeśli potrzeba, dodać więcej wody, po łyżeczce na raz, tak, aby ciasto uformowało jednolitą masę. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut.

3Ciasto podzielić na 12 równych części i każdą rozwałkować na koło o średnicy około 20 cm.

4Na nienatłuszczonej patelni, na małym ogniu smażyć tortille do momentu, aż na powierzchni będą się pojawiać brązowe plamki. Odkładać na bok i przechowywać przykryte ściereczką.

Porcja dla:

12 osób