Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
300 min.
Całkowity czas:
1770 min.

Popisowe przetwory mojej mamy – słodko-kwaskowe powidło ze śliwek. Można wyjadać je łyżeczką prosto ze słoiczka! Co też bardzo często praktykowałam! Pyszne!

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • 200 g cukru

Przygotowanie:

1Śliwki umyć i wydrylować. Pokroić w drobną kostkę lub zmiksować. Włożyć do dużego płaskiego garnka. Na dno garnka można dać kilka łyżek wody.

2Na bardzo małym ogniu gotować śliwki, aż puszczą sok i zaczną się rozgotowywać. Gotować przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką. Wyłączyć ogień i odstawić.

3Po paru (2-3) godzinach ponownie postawić na mały ogień i gotować przez 2-3 godziny, aby dobrze odparowały. Od czasu do czasu zamieszać i zbierać z powierzchni osad, który się wytworzy. Zestawić z ognia i odstawić na noc.

4Na drugi dzień znów gotować na małym ogniu przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia na 2 godziny, a po tym czasie znów zagotować.

5Gdy masa śliwkowa jest już gęsta, dodać cukier i, cały czas mieszając, gotować przez 15 minut.

6Powidła nakładać do wyparzonych słoików, pozostawiając 1 cm wolnego miejsca od góry.

7Można zapasteryzować: słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 15 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

3 osób