Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Przepis jest bardzo prosty – a ta przystawka jest idealna na imprezy. Uwaga: przed podaniem z ogórka trzeba odcisnąć jak najwięcej wody, bo inaczej będzie zbyt wodnista.
Składniki:
- 1 ogórek
- szczypta soli
- 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 szczypta czerwonej papryki w proszku lub świeżo zmielonego pieprzu
- 2 plasterki wędzonego łososia pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
1Ogórka umyć i odkroić kilka plasterków, które potem będą użyte do dekoracji. Obrać go i usunąć pestki. Miąższ ogórka zetrzeć na tarce do miski wyłożonej papierowymi ręcznikami. Dodać szczyptę soli i odstawić na 30 minut, aby odsączyć nadmiar wody.
2Usunąć papierowe ręczniki, a do ogórka wmieszać cebulę, jogurt i paprykę lub pieprz. Dodać łososia.
3Przełożyć sałatkę łyżką do małych szklanek i udekorować plasterkami ogórka.
Porcja dla:
6 osób