Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Przepis jest bardzo prosty – a ta przystawka jest idealna na imprezy. Uwaga: przed podaniem z ogórka trzeba odcisnąć jak najwięcej wody, bo inaczej będzie zbyt wodnista.

Składniki:

  • 1 ogórek
  • szczypta soli
  • 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 szczypta czerwonej papryki w proszku lub świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 plasterki wędzonego łososia pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

1Ogórka umyć i odkroić kilka plasterków, które potem będą użyte do dekoracji. Obrać go i usunąć pestki. Miąższ ogórka zetrzeć na tarce do miski wyłożonej papierowymi ręcznikami. Dodać szczyptę soli i odstawić na 30 minut, aby odsączyć nadmiar wody.

2Usunąć papierowe ręczniki, a do ogórka wmieszać cebulę, jogurt i paprykę lub pieprz. Dodać łososia.

3Przełożyć sałatkę łyżką do małych szklanek i udekorować plasterkami ogórka.

Porcja dla:

6 osób