Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Aromatyczny likier przyrządzany domowym sposobem. Pyszny dodatek do kawy lub deserów. Polecam na każdą okazję!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 1 tabliczka (100 g) czekolady
  • 1/4 litra spirytusu
  • 3/4 szklanki wody przegotowanej

Przygotowanie:

1Jajka ubijać na parze (naczynie z jajkami wstawić do garnka z delikatnie gotującą się wodą tak, aby dno nie dotykało wody).

2Dodać cukier i cały czas ubijać, aż piana będzie jasna i puszysta.

3Czekoladę zetrzeć i dodawać stopniowo do jajek, cały czas ubijając. Spirytus wymieszać z wodą. Stopniowo, po trochu, dodawać do jajek i cały czas ubijać, aż likier będzie jednolity. Przelać do butelki i zakręcić.

Porcja dla:

1 osoby