Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Aromatyczny likier przyrządzany domowym sposobem. Pyszny dodatek do kawy lub deserów. Polecam na każdą okazję!
Składniki:
- 5 jajek
- 10 łyżek cukru
- 1 tabliczka (100 g) czekolady
- 1/4 litra spirytusu
- 3/4 szklanki wody przegotowanej
Przygotowanie:
1Jajka ubijać na parze (naczynie z jajkami wstawić do garnka z delikatnie gotującą się wodą tak, aby dno nie dotykało wody).
2Dodać cukier i cały czas ubijać, aż piana będzie jasna i puszysta.
3Czekoladę zetrzeć i dodawać stopniowo do jajek, cały czas ubijając. Spirytus wymieszać z wodą. Stopniowo, po trochu, dodawać do jajek i cały czas ubijać, aż likier będzie jednolity. Przelać do butelki i zakręcić.
Porcja dla:
1 osoby