Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
240 min.
Całkowity czas:
250 min.

Prosty, a jakże smakowity przepis na indyka dla całej rodziny i przyjaciół. Masło wetknięte pod skórę sprawia, że mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne.

Składniki:

  • 1 cały indyk (5-6 kg)
  • 6 łyżek masła
  • 1 litr ciepłej wody
  • 3 kostki rosołowe (drobiowe)
  • 2 łyżki suszonej pietruszki
  • 2 łyżki suszonej cebuli
  • 2 łyżki soli ziołowej

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Indyka opłukać, osuszyć, podroby wyrzucić, albo dodać do brytfanki, jeśli ktoś jest ich smakoszem.

2Indyka włożyć do brytfanki. Delikatnie poluzować skórę na piersi, żeby zrobić małe kieszonki, do których włożyć po 3 łyżki masła z obu stron.

3W misce wymieszać wodę z bulionem. Dodać pietruszkę i cebulę, wymieszać i polać indyka. Posypać solą ziołową.

4Indyka przykryć folią i piec przez 3,5 do 4 godzin, aż temperatura mięsa osiągnie 80 stopni C. Na ostatnie 45 minut można odkryć folię, żeby indyk się ładnie przyrumienił.

Porcja dla:

16 osób