Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Domowa ricotta jest pyszna i tania. Robi się ją z mleka i maślanki. Świetnie smakuje na śniadanie, z miodem i z owocami.

Składniki:

  • 2 litry świeżego, pełnotłustego mleka
  • 500 ml maślanki

Przygotowanie:

1Durszlak wyłożyć kilkoma warstwami gęstej gazy. Ustawić go nad głęboką miską żaroodporną.

2Mleko wymieszać z maślanką w dużym garnku i podgrzać do 85 stopni C stale mieszając, aby nic nie przywarło do dna.

3W chwili osiągnięcia odpowiedniej temperatury NATYCHMIAST zdjąć garnek z ognia. W tej chwili grudki sera zaczną się oddzielać od serwatki i będą pływać po wierzchu.

4Przelać zawartość garnka do przygotowanego durszlaka i odstawić na 20-30 minut. Uważać, aby ser nie dotykał serwatki w misce pod spodem. Odczekać, aż z sera będzie odciekać już tylko niewielka ilość serwatki. Nie wyciskać sera, bo będzie później za suchy i będzie się za bardzo kruszył.

5Jeśli ser wydaje się mimo to za suchy, można do niego dodać nieco serwatki.

6Przełożyć ricottę do szczelnego pojemnika. Przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu tygodnia.

Porcja dla:

700 osób