10 min.
40 min.
Domowa ricotta jest pyszna i tania. Robi się ją z mleka i maślanki. Świetnie smakuje na śniadanie, z miodem i z owocami.
Składniki:
- 2 litry świeżego, pełnotłustego mleka
- 500 ml maślanki
Przygotowanie:
1Durszlak wyłożyć kilkoma warstwami gęstej gazy. Ustawić go nad głęboką miską żaroodporną.
2Mleko wymieszać z maślanką w dużym garnku i podgrzać do 85 stopni C stale mieszając, aby nic nie przywarło do dna.
3W chwili osiągnięcia odpowiedniej temperatury NATYCHMIAST zdjąć garnek z ognia. W tej chwili grudki sera zaczną się oddzielać od serwatki i będą pływać po wierzchu.
4Przelać zawartość garnka do przygotowanego durszlaka i odstawić na 20-30 minut. Uważać, aby ser nie dotykał serwatki w misce pod spodem. Odczekać, aż z sera będzie odciekać już tylko niewielka ilość serwatki. Nie wyciskać sera, bo będzie później za suchy i będzie się za bardzo kruszył.
5Jeśli ser wydaje się mimo to za suchy, można do niego dodać nieco serwatki.
6Przełożyć ricottę do szczelnego pojemnika. Przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu tygodnia.
Porcja dla:
700 osób