Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
90 min.

Ten prosty i pyszny przepis dostałam od babci dawno temu i do dziś należy do ulubionych w rodzinie i wśród znajomych. Właściwie każdy smak galaretki może się tu sprawdzić, ja najbardziej lubię morelową lub truskawkową.

Składniki:

  • 6 szklanek cukinii, obranej i startej na tarce
  • 5 szklanek cukru
  • 1 puszka (450 g) ananasa, odsączonego z syropu i posiekanego
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 170 g (3 i 1/3 opakowania) galaretki truskawkowej

Przygotowanie:

1W dużym garnku wymieszać cukinię z cukrem, ananasem i sokiem z cytyny. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Odstawić z ognia i dodać galaretkę, dobrze wymieszać.

2Konfiturę nakładać do wyparzonych słoików.

3Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 5 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

12 osób