05 min.
10 min.
15 min.
Do tego przepisu używam sera comte, ale można też użyć ementalera lub gruyera. To prosty omlet, który na pewno zagości na Waszych stołach na stałe, zwłaszcza w czasie weekendu. Można go doprawić świeżymi ziołami, choć i tak jest już doskonały!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 8 jajek (lub po 2 jajka na osobę)
- 1 łyżka wody
- 50 g startego sera comte
Przygotowanie:
1Na teflonową patelnię wlać oliwę. Rozgrzać ją na średnim ogniu i dodać cebulę. Smażyć ją przez około 10 minut, aby się przyrumieniła.
2W międzyczasie, w misce roztrzepać jajka. Dodać łyżkę wody i dobrze wymieszać.
3Zwiększyć ogień pod patelnią na duży. Wlać mieszaninę jajeczną.
4Za pomocą drewnianej łyżki przesunąć brzegi omletu ku środkowi patelni, aby ciekła część przepłynęła w kierunku brzegów i mogła się ściąć. Powtórzyć tę czynność kilkakrotnie, aby w omlecie nie było już płynnych części. Dodać ser. Zmniejszyć ogień na mały.
5Smażyć jeszcze przez 5-10 minut – w zależności od upodobań (5 minut aby był lekko ścięty, 10 minut na mocno ścięty.)
Porcja dla:
4 osób