Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Do tego przepisu używam sera comte, ale można też użyć ementalera lub gruyera. To prosty omlet, który na pewno zagości na Waszych stołach na stałe, zwłaszcza w czasie weekendu. Można go doprawić świeżymi ziołami, choć i tak jest już doskonały!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 8 jajek (lub po 2 jajka na osobę)
  • 1 łyżka wody
  • 50 g startego sera comte

Przygotowanie:

1Na teflonową patelnię wlać oliwę. Rozgrzać ją na średnim ogniu i dodać cebulę. Smażyć ją przez około 10 minut, aby się przyrumieniła.

2W międzyczasie, w misce roztrzepać jajka. Dodać łyżkę wody i dobrze wymieszać.

3Zwiększyć ogień pod patelnią na duży. Wlać mieszaninę jajeczną.

4Za pomocą drewnianej łyżki przesunąć brzegi omletu ku środkowi patelni, aby ciekła część przepłynęła w kierunku brzegów i mogła się ściąć. Powtórzyć tę czynność kilkakrotnie, aby w omlecie nie było już płynnych części. Dodać ser. Zmniejszyć ogień na mały.

5Smażyć jeszcze przez 5-10 minut – w zależności od upodobań (5 minut aby był lekko ścięty, 10 minut na mocno ścięty.)

Porcja dla:

4 osób