Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Potrawa i na lato i na chłodniejsze dni, bo można ją zapiec w piekarniku lub na świeżym powietrzu zgillować w majowy wieczór.

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 2 pory
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki wytrawnego wermutu
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rybę umyć i pokroić na kawałki. Obsmażyć z obu stron na patelni na maśle.

2Pora pokroić w krążki, zblanszować w lekko osolonym wrzątku.

3W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, pora, dodać śmietanę zmieszaną z wyciśniętym czosnkiem, oliwę, wermut, a na koniec oprószyć pieprzem oraz posolić.

4Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut.

Porcja dla:

4 osób