Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Potrawa i na lato i na chłodniejsze dni, bo można ją zapiec w piekarniku lub na świeżym powietrzu zgillować w majowy wieczór.
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 2 pory
- 3 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki wytrawnego wermutu
- szczypta cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rybę umyć i pokroić na kawałki. Obsmażyć z obu stron na patelni na maśle.
2Pora pokroić w krążki, zblanszować w lekko osolonym wrzątku.
3W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, pora, dodać śmietanę zmieszaną z wyciśniętym czosnkiem, oliwę, wermut, a na koniec oprószyć pieprzem oraz posolić.
4Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut.
Porcja dla:
4 osób