15 min.
10 min.
25 min.
Te burgery, przyrządzone z mielonego mięsa indyczego, są wyjątkowo pyszne, a przy tym chude i doskonale nadają się na szybki obiad. Szczególnie zasmakują dzieciom. Podaje się je w bułkach.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 4 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Włożyć mięso do miski, dodać cebulkę dymkę, zioła, gałkę i przecier pomidorowy oraz dużo soli i pieprzu. Starannie wyrobić, mieszając drewnianą łyżką i ubijając jej grzbietem.
2Podzielić mięso na 4 porcje. Uformować z każdej kulkę, rozpłaszczyć ją na dość cienki kotlet o średnicy około 10 cm. Odłożyć na talerz.
3Na patelni rozgrzać olej, ułożyć burgery i przycisnąć mięso łopatką. Smażyć przez 4–5 minut, aż się zarumienią. Przewrócić na drugą stronę, przycisnąć łopatką i smażyć przez kolejne 4–5 minut.
4W czasie, gdy burgery się smażą, przekroić bułki poziomo na połówki i posmarować spody majonezem. Przykryć każdy 2 listkami sałaty i nałożyć po usmażonym burgerze i trochę cebuli. Przykryć wierzchami i podawać z pomidorkami koktajlowymi.
Porcja dla:
4 osób