Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Te burgery, przyrządzone z mielonego mięsa indyczego, są wyjątkowo pyszne, a przy tym chude i doskonale nadają się na szybki obiad. Szczególnie zasmakują dzieciom. Podaje się je w bułkach.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 4 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Włożyć mięso do miski, dodać cebulkę dymkę, zioła, gałkę i przecier pomidorowy oraz dużo soli i pieprzu. Starannie wyrobić, mieszając drewnianą łyżką i ubijając jej grzbietem.

2Podzielić mięso na 4 porcje. Uformować z każdej kulkę, rozpłaszczyć ją na dość cienki kotlet o średnicy około 10 cm. Odłożyć na talerz.

3Na patelni rozgrzać olej, ułożyć burgery i przycisnąć mięso łopatką. Smażyć przez 4–5 minut, aż się zarumienią. Przewrócić na drugą stronę, przycisnąć łopatką i smażyć przez kolejne 4–5 minut.

4W czasie, gdy burgery się smażą, przekroić bułki poziomo na połówki i posmarować spody majonezem. Przykryć każdy 2 listkami sałaty i nałożyć po usmażonym burgerze i trochę cebuli. Przykryć wierzchami i podawać z pomidorkami koktajlowymi.

Porcja dla:

4 osób