Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
65 min.

Miska parującego gumbo, czyli pikantnej potrawy, przypominającej gęstą zupę z papryki, pomidorów, okry, ziół i krewetek – to typowy przysmak mieszkańców Luizjany. Należy ją podawać z gotowanym na parze ryżem lub chrupiącym pieczywem, którym zbierzemy cały sos.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 75 g chudego wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 litr wywaru z ryby
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę, paprykę oraz seler naciowy i smażyć przez 5–6 minut, aż lekko się przyrumienią. Dodać czosnek oraz boczek i smażyć przez 3–4 minuty. Wsypać mąkę, zwiększyć ogień i dalej smażyć przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić paprykę w proszku i smażyć przez kolejne 2 minuty. Powoli wlać wywar, dokładnie mieszając, żeby mąka nie utworzyła grudek.

2Dodać tymianek, pomidory z puszki, natkę pietruszki, liście laurowe i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień tak, żeby zawartość rondla lekko kipiała. Dolać kilka kropel sosu tabasco. Wrzucić okrę i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż okra zmięknie, a całość zgęstnieje.

3Dodać krewetki oraz fasolkę szparagową i dusić przez 3 minuty, aż krewetki się zaróżowią, a fasolka zmięknie. Wyjąć z rondla liście laurowe i przyprawić gumbo solą i pieprzem. Podawać w miseczkach, posypane posiekaną dymką.

Porcja dla:

4 osób