25 min.
40 min.
65 min.
Miska parującego gumbo, czyli pikantnej potrawy, przypominającej gęstą zupę z papryki, pomidorów, okry, ziół i krewetek – to typowy przysmak mieszkańców Luizjany. Należy ją podawać z gotowanym na parze ryżem lub chrupiącym pieczywem, którym zbierzemy cały sos.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 cebule, posiekane
- 1 czerwona papryka, posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 75 g chudego wędzonego boczku bez skóry, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1 litr wywaru z ryby
- 1 łyżeczka świeżego tymianku, posiekanego
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić cebulę, paprykę oraz seler naciowy i smażyć przez 5–6 minut, aż lekko się przyrumienią. Dodać czosnek oraz boczek i smażyć przez 3–4 minuty. Wsypać mąkę, zwiększyć ogień i dalej smażyć przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić paprykę w proszku i smażyć przez kolejne 2 minuty. Powoli wlać wywar, dokładnie mieszając, żeby mąka nie utworzyła grudek.
2Dodać tymianek, pomidory z puszki, natkę pietruszki, liście laurowe i sos worcestershire. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień tak, żeby zawartość rondla lekko kipiała. Dolać kilka kropel sosu tabasco. Wrzucić okrę i gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż okra zmięknie, a całość zgęstnieje.
3Dodać krewetki oraz fasolkę szparagową i dusić przez 3 minuty, aż krewetki się zaróżowią, a fasolka zmięknie. Wyjąć z rondla liście laurowe i przyprawić gumbo solą i pieprzem. Podawać w miseczkach, posypane posiekaną dymką.
Porcja dla:
4 osób