20 min.
60 min.
80 min.
Francuskie danie: kurczak gotowany w warzywach, z dodatkiem ziół i burgundzkiego wina – absolutnie pyszne! Przygotowuję je na specjalne okazje i zawsze dostaję masę komplementów. Podawać z kluskami, bagietką i zieloną sałatą.
Składniki:
- 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 2 szklanki (200 g) małych pieczarek
- 1 szklanka (130 g) marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
- 1 szklanka (235 ml) burgundzkiego wina
- 16 cebulek perłowych, branych
- 1 łyżka skwarków
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
Przygotowanie:
1Dużą teflonową patelnię spryskać tłuszczem w sprayu. Podsmażać na niej kurczaka na średnim ogniu przez około 15 minut, aż się lekko przyrumieni z obydwu stron.
2Dodać pieczarki, marchewkę, wino, cebulę, skwarki, pietruszkę, czosnek, majeranek, tymianek, bulion, pieprz i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 25 minut, aż kurczak się ugotuje w środku.
3Cedzakową łyżką wyjąć z garnka kurczaka, pieczarki, marchewkę i cebulę i przełożyć na półmisek, przykryć i wstawić w ciepłe miejsce, aby nie wystygły. Liść laurowy wyrzucić.
4W małej misce roztrzepać mąkę z wodą. Dodać do patelni, wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje i zacznie wrzeć, ok. 5 do 10 minut. Gotować, mieszając jeszcze przez minutę, a następnie polać sosem kurczaka i warzywa. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
4 osób