Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Francuskie danie: kurczak gotowany w warzywach, z dodatkiem ziół i burgundzkiego wina – absolutnie pyszne! Przygotowuję je na specjalne okazje i zawsze dostaję masę komplementów. Podawać z kluskami, bagietką i zieloną sałatą.

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 szklanki (200 g) małych pieczarek
  • 1 szklanka (130 g) marchewki pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 szklanka (235 ml) burgundzkiego wina
  • 16 cebulek perłowych, branych
  • 1 łyżka skwarków
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Dużą teflonową patelnię spryskać tłuszczem w sprayu. Podsmażać na niej kurczaka na średnim ogniu przez około 15 minut, aż się lekko przyrumieni z obydwu stron.

2Dodać pieczarki, marchewkę, wino, cebulę, skwarki, pietruszkę, czosnek, majeranek, tymianek, bulion, pieprz i liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 25 minut, aż kurczak się ugotuje w środku.

3Cedzakową łyżką wyjąć z garnka kurczaka, pieczarki, marchewkę i cebulę i przełożyć na półmisek, przykryć i wstawić w ciepłe miejsce, aby nie wystygły. Liść laurowy wyrzucić.

4W małej misce roztrzepać mąkę z wodą. Dodać do patelni, wymieszać i gotować, aż sos zgęstnieje i zacznie wrzeć, ok. 5 do 10 minut. Gotować, mieszając jeszcze przez minutę, a następnie polać sosem kurczaka i warzywa. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

4 osób