20 min.
110 min.
160 min.
Niedawno zrobiłam tę roladę jako dodatek do pieczonego schabu jako odmianę dla ziemniaków. Fakt – dość pracochłonne, ale efekt… Nikt nie był zainteresowany schabem!
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1/2 główki kapusty
- 1 duża cebula
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i dobrze wytłuc. Odstawić do całkowitego ostygnięcia
2W tym czasie przygotować kapustę. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować przez około 15 minut. Odcedzić. Gdy przestygnie dodatkowo dobrze odcisnąć z wody, żeby była sucha.
3Cebulę i pieczarki bardzo drobno pokroić.
4Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, a następnie dodać pieczarki. Smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
5Odciśniętą kapustę posiekać i dodać do cebuli z pieczarkami. Doprawić kminkiem, solą i pieprzem, i smażyć przez 3-4 minuty.
6Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem.
7Do zimnych ziemniaków dodać jajka i mąkę. Doprawić solą i wymieszać na jednolitą masę.
8Masę ziemniaczną rozwałkować na stolnicy, najlepiej dodatkowo na folii, żeby łatwiej było zwijać roladę.
9Na to wyłożyć zimny farsz i zwinąć w roladę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
10Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
11Piec przez około 80 minut.
Porcja dla:
8 osób