Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
110 min.
Całkowity czas:
160 min.

Niedawno zrobiłam tę roladę jako dodatek do pieczonego schabu jako odmianę dla ziemniaków. Fakt – dość pracochłonne, ale efekt… Nikt nie był zainteresowany schabem!

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1/2 główki kapusty
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i dobrze wytłuc. Odstawić do całkowitego ostygnięcia

2W tym czasie przygotować kapustę. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować przez około 15 minut. Odcedzić. Gdy przestygnie dodatkowo dobrze odcisnąć z wody, żeby była sucha.

3Cebulę i pieczarki bardzo drobno pokroić.

4Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć najpierw cebulę, a następnie dodać pieczarki. Smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

5Odciśniętą kapustę posiekać i dodać do cebuli z pieczarkami. Doprawić kminkiem, solą i pieprzem, i smażyć przez 3-4 minuty.

6Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem.

7Do zimnych ziemniaków dodać jajka i mąkę. Doprawić solą i wymieszać na jednolitą masę.

8Masę ziemniaczną rozwałkować na stolnicy, najlepiej dodatkowo na folii, żeby łatwiej było zwijać roladę.

9Na to wyłożyć zimny farsz i zwinąć w roladę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

10Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

11Piec przez około 80 minut.

Porcja dla:

8 osób