10 min.
120 min.
4450 min.
Ten przepis mam od teściowej – wołowina jest pyszna, najlepiej z dodatkiem klusek śląskich i kapusty. Mięso musi się marynować przez 3 dni, żeby efekt był naprawdę spektakularny. To ulubiona potrawa w kuchni niemieckiej, a teraz także w Twojej!
Składniki:
- 750 g wołowiny
- 500 ml octu
- 500 ml białego wina
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 cebule
- 5 ziaren pieprzu
- 4 goździki
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 korzeń pietruszki
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w dużym garnku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ostudzić.
2Włożyć mięso do naczynia z kamionki lub z porcelany (nie używać naczyń metalowych) i polać ostudzoną marynatą. Odstawić na 3 dni w chłodne miejsce, aby mięso się przegryzło. Co jakiś czas odwracać.
3W żeliwnej brytfance (lub w casserole) rozgrzać olej i podsmażyć mięso ze wszystkich stron (po wyjęciu go z marynaty). Przecedzić marynatę przez sito i polać nią podsmażone mięso, przykryć brytfankę i dusić przez około 1,5 godziny w 160 C, regularnie polewając sosami z dna. W razie potrzeby dolać wody lub marynaty.
4Wymieszać mąkę ze śmietaną i wmieszać do sosu z brytfanki. Doprawić sos solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób