Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
40 min.

Zwyczajny dżem truskawkowy dzięki odrobinie octu balsamicznego i tymianku zyskuje niezwykły smak. Można podawać tradycyjnie do naleśników lub bardziej oryginalnie z serkiem mascarpone. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Składniki:

  • 125 ml octu balsamicznego
  • 400 g cukru
  • 500 g truskawek pokrojonych w plasterki
  • kilka gałązek tymianku

Przygotowanie:

1W garnku na średnim ogniu gotować ocet z cukrem, aż cukier się rozpuści.

2Dodać truskawki i tymianek, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 minut.

3Wyjąć gałązki tymianku. Odstawić do przestudzenia, a następnie przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można również przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić.

Porcja dla:

20 osób