Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
515 min.

To przepis pochodzący z Gujany Francuskiej, krewetki w innej, ciekawej odsłonie, ale bardzo łatwo je przygotować. Olej annato można znaleźć w sklepach z żywnością orientalną lub ze zdrową żywnością. Ma ciemno pomarańczowo-czerownawy kolor i robi się go z nasion drzewka annato. Można go ewentualnie zastąpić oliwą z oliwek, albo można zrobić własny olej annto, mieszając 250 ml oliwy z oliwek z 8 łyżkami nasion annatto, a następnie podgrzewając tę mieszaninę na średnim ogniu przez 5 minut.

Składniki:

  • 1 l wody
  • 500 g obranych krewetek
  • 1 pęczek ziół (tymianek, liść laurowy, pietruszka)
  • 1 marchew, pokrojona w plastry
  • 1 cebula drobno posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 mała papryczka chili

Przygotowanie:

1W rondelku, na średnim ogniu podgrzać litr wody z dodatkiem soli, pieprzu, ziół, cebuli, marchwi i chili. Dodać krewetki i gotować przez 4 minut. Przecedzić przez sito i wlać do dużej miski.

2W osobnej misce wymieszać czosnek z cebulą, marchwią, ogórkiem, papryką, sokiem z limonki, papryką w proszku, zielem angielskim i goździkami. Dodać ugotowane krewetki i olej annato i dobrze wymieszać. Odstawić na noc do lodówki, aby się zamarynowało.

3Podawać schłodzone z pieczonymi ziemniakami.

Porcja dla:

4 osób