30 min.
05 min.
515 min.
To przepis pochodzący z Gujany Francuskiej, krewetki w innej, ciekawej odsłonie, ale bardzo łatwo je przygotować. Olej annato można znaleźć w sklepach z żywnością orientalną lub ze zdrową żywnością. Ma ciemno pomarańczowo-czerownawy kolor i robi się go z nasion drzewka annato. Można go ewentualnie zastąpić oliwą z oliwek, albo można zrobić własny olej annto, mieszając 250 ml oliwy z oliwek z 8 łyżkami nasion annatto, a następnie podgrzewając tę mieszaninę na średnim ogniu przez 5 minut.
Składniki:
- 1 l wody
- 500 g obranych krewetek
- 1 pęczek ziół (tymianek, liść laurowy, pietruszka)
- 1 marchew, pokrojona w plastry
- 1 cebula drobno posiekana
- sól i pieprz do smaku
- 1 mała papryczka chili
Przygotowanie:
1W rondelku, na średnim ogniu podgrzać litr wody z dodatkiem soli, pieprzu, ziół, cebuli, marchwi i chili. Dodać krewetki i gotować przez 4 minut. Przecedzić przez sito i wlać do dużej miski.
2W osobnej misce wymieszać czosnek z cebulą, marchwią, ogórkiem, papryką, sokiem z limonki, papryką w proszku, zielem angielskim i goździkami. Dodać ugotowane krewetki i olej annato i dobrze wymieszać. Odstawić na noc do lodówki, aby się zamarynowało.
3Podawać schłodzone z pieczonymi ziemniakami.
Porcja dla:
4 osób