Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Sezon na przetwory wciąż trwa! Warto zapakować pyszną borówkę amerykańską do słoików, aby móc się cieszyć jej smakiem w zimie.
Składniki:
- 1 kg borówki amerykańskiej
- 1/2 kg cukru
- 1/2 torebki cukru żelującego
Przygotowanie:
1Borówki opłukać i przebrać. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i postawić na małym ogniu. Gotować przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
2Dodać cukier żelujący, wymieszać i ponownie zagotować.
3Słoiki i zakrętki wyparzyć.
4Dżem przekładać do słoików, zakręcić i stawiać do góry dnem na czystej ściereczce. Następnie przykryć kocem i tak pozostawić do ostygnięcia.
Porcja dla:
5 osób