Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Sezon na przetwory wciąż trwa! Warto zapakować pyszną borówkę amerykańską do słoików, aby móc się cieszyć jej smakiem w zimie.

Składniki:

  • 1 kg borówki amerykańskiej
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 torebki cukru żelującego

Przygotowanie:

1Borówki opłukać i przebrać. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i postawić na małym ogniu. Gotować przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

2Dodać cukier żelujący, wymieszać i ponownie zagotować.

3Słoiki i zakrętki wyparzyć.

4Dżem przekładać do słoików, zakręcić i stawiać do góry dnem na czystej ściereczce. Następnie przykryć kocem i tak pozostawić do ostygnięcia.

Porcja dla:

5 osób