Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodziny. Kawałki kaczki duszone z młodymi ziemniakami, podawane z koperkiem i czosnkiem.

Składniki:

  • 1/2 kaczki (około 1 kg)
  • 2 łyżki masła
  • 6 młodych ziemniaczków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół (do tego przepisu potrzeba pół kaczki).

2Kaczkę pokroić na małe kawałki.

3Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kaczkę na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić kaczkę przez 25-30 minut.

4Ziemniaki pokroić w plasterki i dodać do kaczki po 25 minutach od rozpoczęcia smażenia. Zrumienić, dodać odrobinę wody i dusić aż ziemniaki zmiękną, w miarę konieczności dodając wody.

5Przed samym końcem duszenia dodać sól i pieprz. Posypać koperkiem i czosnkiem.

Porcja dla:

4 osób