Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodziny. Kawałki kaczki duszone z młodymi ziemniakami, podawane z koperkiem i czosnkiem.
Składniki:
- 1/2 kaczki (około 1 kg)
- 2 łyżki masła
- 6 młodych ziemniaczków
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Kaczkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół (do tego przepisu potrzeba pół kaczki).
2Kaczkę pokroić na małe kawałki.
3Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kaczkę na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i dusić kaczkę przez 25-30 minut.
4Ziemniaki pokroić w plasterki i dodać do kaczki po 25 minutach od rozpoczęcia smażenia. Zrumienić, dodać odrobinę wody i dusić aż ziemniaki zmiękną, w miarę konieczności dodając wody.
5Przed samym końcem duszenia dodać sól i pieprz. Posypać koperkiem i czosnkiem.
Porcja dla:
4 osób