Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Jeśli nie mam pomysłu na śniadanie lub obiad dla dzieci, przygotowuję ten prosty omlet. Zawsze zaspokoi nawet największy głód armii dzieciaków, jest niezwykle łatwy i tani.
Składniki:
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 5 białek
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- masło
- dżem lub marmolada
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 C.
2Żółtka roztrzepać z cukrem na puszystą masę. Wmieszać mąkę pszenną i kukurydzianą. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i wymieszać łyżką.
3W żeliwnej patelni o grubym dnie stopić sporo masła, wlać ciasto na omlet, przykryć patelnię pokrywką i włożyć ją do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 190 C i piec omlet aż nabierze złocistego koloru.
4Wyjąć z piekarnika i przełożyć na ciepły talerz, przechylając patelnię i ześlizgując go z niej. Nałożyć na środek dżem lub marmoladę i złożyć omlet na pół.
Porcja dla:
2 osób