Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Jeśli nie mam pomysłu na śniadanie lub obiad dla dzieci, przygotowuję ten prosty omlet. Zawsze zaspokoi nawet największy głód armii dzieciaków, jest niezwykle łatwy i tani.

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 5 białek
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • masło
  • dżem lub marmolada

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 200 C.

2Żółtka roztrzepać z cukrem na puszystą masę. Wmieszać mąkę pszenną i kukurydzianą. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i wymieszać łyżką.

3W żeliwnej patelni o grubym dnie stopić sporo masła, wlać ciasto na omlet, przykryć patelnię pokrywką i włożyć ją do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 190 C i piec omlet aż nabierze złocistego koloru.

4Wyjąć z piekarnika i przełożyć na ciepły talerz, przechylając patelnię i ześlizgując go z niej. Nałożyć na środek dżem lub marmoladę i złożyć omlet na pół.

Porcja dla:

2 osób