Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

To danie zawiera mało tłuszczu, ponieważ jego składników nie trzeba podsmażać. Mięso gotuje się w chudym mleczku kokosowym i wywarze, z ziemniakami, groszkiem i pomidorami.

Składniki:

  • 400 ml odtłuszczonego mleczka kokosowego
  • 200 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry
  • 4 filety z piersi kurczaka, pokrojone w cienkie paski (ok. 600 g)
  • 350 g młodych ziemniaków, pokrojonych na duże kawałki

Przygotowanie:

1Zagotować mleczko kokosowe, wywar i pastę curry w woku lub na dużej patelni. Dodać kurczaka i ziemniaki, wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia.

2Zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, około 15 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.

3Dodać pokrojoną dymkę, sok z limonki, groszek i pomidory, wymieszać. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 3-4 minuty. Dodać kolendrę, zamieszać i przyprawić do smaku.

Porcja dla:

4 osób