Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
To danie zawiera mało tłuszczu, ponieważ jego składników nie trzeba podsmażać. Mięso gotuje się w chudym mleczku kokosowym i wywarze, z ziemniakami, groszkiem i pomidorami.
Składniki:
- 400 ml odtłuszczonego mleczka kokosowego
- 200 ml bulionu z kurczaka
- 2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry
- 4 filety z piersi kurczaka, pokrojone w cienkie paski (ok. 600 g)
- 350 g młodych ziemniaków, pokrojonych na duże kawałki
Przygotowanie:
1Zagotować mleczko kokosowe, wywar i pastę curry w woku lub na dużej patelni. Dodać kurczaka i ziemniaki, wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia.
2Zmniejszyć ogień. Gotować na wolnym ogniu, bez przykrycia, około 15 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
3Dodać pokrojoną dymkę, sok z limonki, groszek i pomidory, wymieszać. Gotować na wolnym ogniu jeszcze 3-4 minuty. Dodać kolendrę, zamieszać i przyprawić do smaku.
Porcja dla:
4 osób