Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ziemniaki – w postaci frytek, pieczone lub tłuczone – to doskonały dodatek do steków. W tym przepisie purée z ziemniaków, porów i musztardy podamy do polędwicy smażonej krótko na żeliwnej patelni grillowej. Ugotujmy do tego świeże sezonowe warzywa, na przykład fasolkę szparagową i brokuły.

Składniki:

  • 2 łyżki mieszanego lub czarnego pieprzu ziarnistego, grubo zmiażdżonego
  • 4 steki z polędwicy wołowej o grubości 2,5 cm, okrojone z tłuszczu (ok. 140 g każdy)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra virgin
  • posiekana natka pietruszki lub szczypiorek, do przybrania

Przygotowanie:

1Ugotować ziemniaki na purée. Włożyć je do rondla i zalać wrzątkiem tak, aby poziom wody znajdował się 5 cm powyżej ziemniaków. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15–20 minut, aż będą bardzo miękkie.

2Wysypać zmiażdżone ziarna pieprzu na talerz i obtoczyć w nich starannie steki z obu stron. Odstawić.

3Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni. Wrzucić pory i smażyć 3–5 minut, cały czas mieszając, aż będą miękkie. Przełożyć na talerz wyłożony podwójną warstwą ręczników kuchennych, by je odsączyć. Mocno rozgrzać mleko w małym rondlu.

4Odlać ziemniaki, kiedy będą miękkie. Wlać do rondla z ziemniakami gorące mleko i utłuc gładkie purée. Dodać pory, musztardę i masło, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i ustawić w cieple pod przykryciem.

5Mocno rozgrzać rowkowaną patelnię grillową na dużym ogniu. Posmarować ją oliwą i zmniejszyć nieco ogień. Wrzucić steki na patelnię i smażyć po 3 minuty z każdej strony, by były krwiste, po 3½ minuty, by były półkrwiste, po 4 minuty – średnio wypieczone, a po 5 minut, dobrze wypieczone.

6Nałożyć porcję purée i stek na każdy podgrzany talerz. Skropić stek sosem z patelni, posypać natką pietruszki lub szczypiorku i podawać.

Porcja dla:

4 osób