Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Wspaniały przepis na farsz! Nadzienie jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi ziół. Suszona żurawina i jabłko nadaje smakowitej świeżości!
Składniki:
- 70 g pełnoziarnistego pszennego chleba, pokrojonego w kostkę
- 130 g pszennego chleba, pokrojonego w kostkę
- 455 g zmielonej kiełbasy z indyka
- 160 g (1 szklanka) posiekanej cebuli
- 90 g (3/4 szklanki) posiekanego selera naciowego
- 2,5 łyżeczki suszonej szałwi
- 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Na dużej blaszce ułożyć równomiernie warstwę pokrojonego chleba, Piec przez 5-7 minut. Opieczone kawałki chleba przełożyć do miski.
2Na dużej patelni podsmażyć na wolnym ogniu kiełbasę i cebulę, mieszając i rozrabniając grudki, aż zrumienią się równomiernie. Dodać selera, szałwię, rozmaryn i tymianek. Smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając.
3Mieszaninę dodać do miski z grzankami. Dodać pokrojone jabłka, żurawinę, pietruszkę oraz wątróbkę i wymieszać. Polać bulionem i roztopionym masłem i delikatnie wymieszać.
4Nadzieniem wypełnić indyka.
Porcja dla:
10 osób