Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Wspaniały przepis na farsz! Nadzienie jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi ziół. Suszona żurawina i jabłko nadaje smakowitej świeżości!

Składniki:

  • 70 g pełnoziarnistego pszennego chleba, pokrojonego w kostkę
  • 130 g pszennego chleba, pokrojonego w kostkę
  • 455 g zmielonej kiełbasy z indyka
  • 160 g (1 szklanka) posiekanej cebuli
  • 90 g (3/4 szklanki) posiekanego selera naciowego
  • 2,5 łyżeczki suszonej szałwi
  • 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Na dużej blaszce ułożyć równomiernie warstwę pokrojonego chleba, Piec przez 5-7 minut. Opieczone kawałki chleba przełożyć do miski.

2Na dużej patelni podsmażyć na wolnym ogniu kiełbasę i cebulę, mieszając i rozrabniając grudki, aż zrumienią się równomiernie. Dodać selera, szałwię, rozmaryn i tymianek. Smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając.

3Mieszaninę dodać do miski z grzankami. Dodać pokrojone jabłka, żurawinę, pietruszkę oraz wątróbkę i wymieszać. Polać bulionem i roztopionym masłem i delikatnie wymieszać.

4Nadzieniem wypełnić indyka.

Porcja dla:

10 osób