15 min.
45 min.
60 min.
Na chłodne, jesienne popołudnia dobrze zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Świetnym pomysłem na obiady są różnego rodzaju zapiekanki przygotowane z sezonowych warzyw. Można je przyrządzić z makaronem i posypać ulubionym żółtym serem.
Składniki:
- 200 g makaronu rurki
- oliwa z oliwek
- parmezan
- 2 średnie kabaczki (cukinie)
- 5 pomidorów
- 150 g szynki
- ser żółty
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ugotować makaron, a następnie skropić go oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Całość wymieszać.
2Rozgrzać piekarnik do ok. 180-200 stopni C.
3Umyte kabaczki pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odłożyć.
4Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę w paski.
5Pokrojone warzywa i szynkę wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykryć plastrami cukinii i posypać startym żółtym serem.
6Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut. Smacznego!
Porcja dla:
4 osób