Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Na chłodne, jesienne popołudnia dobrze zjeść coś pożywnego i rozgrzewającego. Świetnym pomysłem na obiady są różnego rodzaju zapiekanki przygotowane z sezonowych warzyw. Można je przyrządzić z makaronem i posypać ulubionym żółtym serem.

Składniki:

  • 200 g makaronu rurki
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • 2 średnie kabaczki (cukinie)
  • 5 pomidorów
  • 150 g szynki
  • ser żółty
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ugotować makaron, a następnie skropić go oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Całość wymieszać.

2Rozgrzać piekarnik do ok. 180-200 stopni C.

3Umyte kabaczki pokroić wzdłuż na cienkie paski. Kilka plastrów cukinii odłożyć.

4Pomidory pokroić w plasterki, a szynkę w paski.

5Pokrojone warzywa i szynkę wymieszać z makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki przykryć plastrami cukinii i posypać startym żółtym serem.

6Całość zapiec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni przez 25-30 minut. Smacznego!

Porcja dla:

4 osób