Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
120 min.
120 min.
Całkowity czas:
610 min.
610 min.
Pyszna i zdrowa przekąska, którą mo��na podać jako dodatek do obiadu, albo zmiksować na pastę do kanapek.
Składniki:
- 450 g białej fasoli, np cannellini
- 500-750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (lub wody)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała czerwona cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
Przygotowanie:
1Fasolę namoczyć w wodzie na 8 godzin, najlepiej na noc. Odsączyć i zalać bulionem lub wodą.
2Na oliwie smażyć cebulę z czosnkiem przez 5 minut. Dodać do fasoli razem z liściem laurowym, szałwią i rozmarynem. Gotować przez około 2 godziny na małym ogniu.
3Przed końcem gotowania doprawić solą i pieprzem. Odstawić przykryte na 30 minut, aż fasola wchłonęła cały bulion.
4Podawać w całości lub zmiksować na puree. Najlepiej smakuje z crostini lub bruschettą.
Porcja dla:
10 osób