Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
610 min.

Pyszna i zdrowa przekąska, którą mo��na podać jako dodatek do obiadu, albo zmiksować na pastę do kanapek.

Składniki:

  • 450 g białej fasoli, np cannellini
  • 500-750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (lub wody)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane

Przygotowanie:

1Fasolę namoczyć w wodzie na 8 godzin, najlepiej na noc. Odsączyć i zalać bulionem lub wodą.

2Na oliwie smażyć cebulę z czosnkiem przez 5 minut. Dodać do fasoli razem z liściem laurowym, szałwią i rozmarynem. Gotować przez około 2 godziny na małym ogniu.

3Przed końcem gotowania doprawić solą i pieprzem. Odstawić przykryte na 30 minut, aż fasola wchłonęła cały bulion.

4Podawać w całości lub zmiksować na puree. Najlepiej smakuje z crostini lub bruschettą.

Porcja dla:

10 osób