Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
60 min.
Całkowity czas:
1515 min.
1515 min.
Smaczne danie rozgrzewające na obiad lub na kolacje. Doskonałe z chlebem lub świeżą bułeczką.
Składniki:
- 400 g suchej fasoli „piękny jaś”
- 1,5 l wody
- 1 łyżeczka wegety
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Opłukaną fasolkę zanurzyć w ciepłej wodzie w garnku i moczyć przez 24 godziny. Dolać wodę, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około 45 minut.
2Na patelni na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i kiełbasę. Wrzucić do ugotowanej fasolki, dalej gotować przez 5 minut. Następnie dodać koncentrat lub przecier pomidorowy.
3Nadal gotować, a w osobnej patelni zrobić zasmażkę, czyli rozgrzać smalec, dodać łyżkę mąki i pomieszać, podsmażyć. Wrzucić do gotującej się fasolki. Doprawić do smaku. Na koniec można dodać zielonej pietruszki.
Porcja dla:
5 osób