Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
1515 min.

Smaczne danie rozgrzewające na obiad lub na kolacje. Doskonałe z chlebem lub świeżą bułeczką.

Składniki:

  • 400 g suchej fasoli „piękny jaś”
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka wegety
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Opłukaną fasolkę zanurzyć w ciepłej wodzie w garnku i moczyć przez 24 godziny. Dolać wodę, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około 45 minut.

2Na patelni na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i kiełbasę. Wrzucić do ugotowanej fasolki, dalej gotować przez 5 minut. Następnie dodać koncentrat lub przecier pomidorowy.

3Nadal gotować, a w osobnej patelni zrobić zasmażkę, czyli rozgrzać smalec, dodać łyżkę mąki i pomieszać, podsmażyć. Wrzucić do gotującej się fasolki. Doprawić do smaku. Na koniec można dodać zielonej pietruszki.

Porcja dla:

5 osób