Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszna marynowana fasolka szparagowa z koperkiem, czosnkiem i octem jabłkowym. Najpierw się ją gotuje na parze, więc jest miękka i delikatna.

Składniki:

  • 1 kg zielonej fasolki szparagowej, umytej, końcówki odkrojone
  • 4 ząbki czosnku, obrane
  • 8 gałązek świeżego kopru
  • 4 łyżeczki soli
  • 600 ml octu jabłkowego
  • 600 ml wody

Przygotowanie:

1Przyciąć fasolkę tak, aby mieściła się do słoików.

2Włożyć do sitka do gotowania na parze i umieścić ok. 2,5 cm ponad poziomem wody gotującej się w większym garnku. Przykryć i gotować ok. 3 minuty, aż będzie miękka, ale nadal jędrna. Przełożyć do bardzo zimnej wody i odcedzić.

3Nałożyć fasolkę ciasno do 4 wysterylizowanych, jeszcze gorących słoików. Dodać po 1 ząbku czosnku i 2 gałązki kopru do każdego słoika, tuż przy szkle. Dodać po 1 łyżeczce soli.

4W dużym garnku, na dużym ogniu zagotować ocet z wodą. Zalać tym fasolkę. Zakręcić szczelnie słoiki i pasteryzować 10 minut.

Porcja dla:

8 osób