15 min.
20 min.
215 min.
Wspaniała bezglutenowa przystawka na elegancji lunch, śniadanie lub na proszoną kolację. Lekkie bliny z mąki gryczanej z klasycznym zestawem na wierzchu: wędzonym łososiem, kwaśną śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Trzeba je zacząć przygotowywać kilka godzin wcześniej, bo potrzebują kilka godzin aby wyrosnąć.
Składniki:
- 235 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 60 g mąki gryczanej
- 2 jajka, roztrzepane
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 60 ml słodkiej śmietany
- 1/4 łyżeczki soli
- 90 g mąki
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
1Mleko przelać do miseczki, dosypać drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 5 minut.
2Dodać cukier i mąkę gryczaną. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3Dodać jajka, kwaśną śmietanę, słodką śmietanę, sól i mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
4W patelni dobrze rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać po 2-3 łyżki ciasta na blina na patelnię i smażyć. Gdy ciasto będzie wyglądało na suche i powstaną małe pęcherzyki powietrza odwrócić bliny na drugą stronę i smażyć dalej.
5Łososia pokroić w paseczki. Udekorować bliny paseczkami z łososia, odrobiną kwaśnej śmietany i szczyptą koperku.
Porcja dla:
20 osób