Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
215 min.

Wspaniała bezglutenowa przystawka na elegancji lunch, śniadanie lub na proszoną kolację. Lekkie bliny z mąki gryczanej z klasycznym zestawem na wierzchu: wędzonym łososiem, kwaśną śmietaną i świeżym szczypiorkiem. Trzeba je zacząć przygotowywać kilka godzin wcześniej, bo potrzebują kilka godzin aby wyrosnąć.

Składniki:

  • 235 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 60 g mąki gryczanej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 60 ml słodkiej śmietany
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 90 g mąki
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

1Mleko przelać do miseczki, dosypać drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 5 minut.

2Dodać cukier i mąkę gryczaną. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3Dodać jajka, kwaśną śmietanę, słodką śmietanę, sól i mąkę i wymieszać na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

4W patelni dobrze rozgrzać niewielką ilość oleju. Nakładać po 2-3 łyżki ciasta na blina na patelnię i smażyć. Gdy ciasto będzie wyglądało na suche i powstaną małe pęcherzyki powietrza odwrócić bliny na drugą stronę i smażyć dalej.

5Łososia pokroić w paseczki. Udekorować bliny paseczkami z łososia, odrobiną kwaśnej śmietany i szczyptą koperku.

Porcja dla:

20 osób