Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
105 min.

Moja rodzina uwielbia tego kurczaka! Pamiętajcie tylko, żeby porządnie wetrzeć przyprawy w skórę i pod skórę!

Składniki:

  • 2 łyżeczki włoskiej mieszanki przypraw
  • 1/2 łyżeczki soli przyprawowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

2Wymieszać przyprawy włoskie z solą, gorczycą, czosnkiem granulowanym i czarnym pieprzem, odstawić. Dokładnie umyć kurczaka, usunąć wnętrzności (jeśli są). Umieścić kurczaka w naczyniu do pieczenia wielkości 13×23 cm. 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw wsypać do środka kurczaka, a pozostałą częścią przypraw natrzeć go z wierzchu.

3Sok z dwóch cytryn wycisnąć do małej miseczki lub kubka i wymieszać z oliwą. Polać mieszaniną kurczaka.

4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny, aż soki wyciekające z kurczaka będą przezroczyste, polewając od czasu do czasu sokami.

Porcja dla:

8 osób