Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
105 min.
105 min.
Moja rodzina uwielbia tego kurczaka! Pamiętajcie tylko, żeby porządnie wetrzeć przyprawy w skórę i pod skórę!
Składniki:
- 2 łyżeczki włoskiej mieszanki przypraw
- 1/2 łyżeczki soli przyprawowej
- 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- 2 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
2Wymieszać przyprawy włoskie z solą, gorczycą, czosnkiem granulowanym i czarnym pieprzem, odstawić. Dokładnie umyć kurczaka, usunąć wnętrzności (jeśli są). Umieścić kurczaka w naczyniu do pieczenia wielkości 13×23 cm. 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw wsypać do środka kurczaka, a pozostałą częścią przypraw natrzeć go z wierzchu.
3Sok z dwóch cytryn wycisnąć do małej miseczki lub kubka i wymieszać z oliwą. Polać mieszaniną kurczaka.
4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny, aż soki wyciekające z kurczaka będą przezroczyste, polewając od czasu do czasu sokami.
Porcja dla:
8 osób