Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
70 min.

Bardzo lubię fasolkę szparagową z różnymi dodatkami. Na zimę często przygotowuję fasolkę w słoiki w pikantnym sosie pomidorowym jako dodatek do mięs.

Składniki:

  • 400 g cebuli
  • 400 g marchewki
  • 2 szklanki oleju
  • 2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego

Przygotowanie:

1Cebulę i marchew obrać, cebulę pokroić w krążki, marchew zetrzeć na tarce.

2Olej przelać do dużego naczynia i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę.

3Fasolkę umyć i przekroić na pół, przełożyć do drugiego garnka i zalać wodą, można dodać po szczypcie cukru i soli. Gotować przez 10 minut.

4Do oleju z cebulą dodać liście laurowe, pieprz, dwie łyżki soli, cukier, przecier pomidorowy, ocet i papryczkę chili. Wszystkie składniki wymieszać.

5Fasolkę odcedzić i dodać do zalewy pomidorowej, dusić jeszcze przez 15 minut.

6Gorącą fasolkę przekładać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.

Porcja dla:

10 osób