30 min.
40 min.
70 min.
Bardzo lubię fasolkę szparagową z różnymi dodatkami. Na zimę często przygotowuję fasolkę w słoiki w pikantnym sosie pomidorowym jako dodatek do mięs.
Składniki:
- 400 g cebuli
- 400 g marchewki
- 2 szklanki oleju
- 2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
Przygotowanie:
1Cebulę i marchew obrać, cebulę pokroić w krążki, marchew zetrzeć na tarce.
2Olej przelać do dużego naczynia i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę.
3Fasolkę umyć i przekroić na pół, przełożyć do drugiego garnka i zalać wodą, można dodać po szczypcie cukru i soli. Gotować przez 10 minut.
4Do oleju z cebulą dodać liście laurowe, pieprz, dwie łyżki soli, cukier, przecier pomidorowy, ocet i papryczkę chili. Wszystkie składniki wymieszać.
5Fasolkę odcedzić i dodać do zalewy pomidorowej, dusić jeszcze przez 15 minut.
6Gorącą fasolkę przekładać do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut.
Porcja dla:
10 osób