Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
20 min.

Ta sałatka to kalejdoskop kolorów i smaków: czarna fasola, żółta kukurydza, zielona cebulka i czerwone pomidory. Dodatkowym atutem jest vinaigrette z dodatkiem czosnku i papryczki jalapeno. Można ją użyć jako dipu do czipsów z tortilli.

Składniki:

  • 1 [uszka (400 g) czarnej fasoli, odsączonej i połukanej
  • 1 puszki (po 400 g) kukurydzy, odcedzonej
  • 8 zielonych cebulek, posiekanych
  • 2 papryczki jalapeno, oczyszczone z pestek i posiekane
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać fasolę z kukurydzą, cebulką, papryczką jalapeno, zieloną papryką, awokado, papryką pimento, pomidorami, szczypiorkiem, sokiem z limonki i sosem sałatkowym. Doprawić solą czosnkową, wymieszać i wstawić do lodówki do czasu podania.

Porcja dla:

12 osób