Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Słodkawy smak skarmelizowanej cebuli i suszonych daktyli nadają temu serowi brie wyjątkowy charakter. Podawać z kromkami bagietki lub z dużymi krakersami.

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 2 szklanki (140 g) świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 0,5 szklanki (75 g) posiekanych daktyli bez pestek
  • 1 krążek (225 g) sera brie

Przygotowanie:

1Na średniej patelni na średnim ogniu stopić masło i lekko podsmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Następnie dodać daktyle i podgrzewać farsz jeszcze przez 2 minuty.

2Przekroić brie w poprzek, by powstały dwa krążki (wierzch i spód), do środka nałożyć cebulowego nadzienia. Złożyć obie części sera.

3Podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1 do 3 minut lub do momentu kiedy ser zacznie bulgotać. Podawać zaraz po wyjęciu z mikrofalówki.

Porcja dla:

6 osób