Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Słodkawy smak skarmelizowanej cebuli i suszonych daktyli nadają temu serowi brie wyjątkowy charakter. Podawać z kromkami bagietki lub z dużymi krakersami.
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 1 drobno pokrojona cebula
- 2 szklanki (140 g) świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 0,5 szklanki (75 g) posiekanych daktyli bez pestek
- 1 krążek (225 g) sera brie
Przygotowanie:
1Na średniej patelni na średnim ogniu stopić masło i lekko podsmażyć cebulę wraz z pieczarkami. Następnie dodać daktyle i podgrzewać farsz jeszcze przez 2 minuty.
2Przekroić brie w poprzek, by powstały dwa krążki (wierzch i spód), do środka nałożyć cebulowego nadzienia. Złożyć obie części sera.
3Podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1 do 3 minut lub do momentu kiedy ser zacznie bulgotać. Podawać zaraz po wyjęciu z mikrofalówki.
Porcja dla:
6 osób