20 min.
20 min.
40 min.
Frittata przypomina omlet, a w tej wersji łączy ziemniaki ze szpinakiem i papryką. Można ją podać na kolację lub lunch, z chrupiącym pieczywem.
Składniki:
- 500 g ziemniaków sałatkowych
- 250 g młodych liści szpinaku
- 1 czerwona papryka
- 5 cebulek dymek
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 5 jajek
- sól, pieprz
- 3 łyżki tartego parmezanu
Przygotowanie:
1Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Przebrać i umyć szpinak. Oczyścić i umyć paprykę i cebulki. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, a dymkę w cienkie plasterki.
2Gotować ziemniaki we wrzątku około 6 minut. Włożyć szpinak do sita i ustawić nad ziemniakami, by się gotował na parze. Gdy zmięknie, dokładnie go wycisnąć.
3Rozgrzać olej na patelni teflonowej. Podsmażać na nim paprykę przez około 2 minuty. Dodać ziemniaki i dymkę, potem smażyć jeszcze 2 minuty. Rozbić jajka do dużej miski i rozbełtać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać szpinak i połowę warzyw z patelni. Dokładnie wymieszać i wlać do warzyw na patelnię. Przykryć i smażyć około 6 minut pod przykryciem, aż jajka zupełnie się zetną.
4Włączyć górny grill w piekarniku na pełne grzanie i poczekać, aż się rozgrzeje. Posypać frittatę parmezanem i pod gorącym grillem trzymać 3-4 minuty, aż zbrązowieje. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób