20 min.
20 min.
160 min.
Faworki z tego przepisu można przygotować razem z dziećmi. Zawierają proszek do pieczenia, masło i creme fraiche. Podawać posypane cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła, stopionego
- 200 ml crème fraîche
- 3 łyżki cukru
- 4 jajka
Przygotowanie:
1W dużej misce lub w robocie kuchennym zmiksować wszystkie składniki oprócz mąki. Ciasto ma być gładkie. Nadal miksując, stopniowo dodawać mąkę, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski i uformuje kulę. Przykryć i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
2Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości ok. 5 mm. Pokroić w różne kształty, ale każdy kawałek ponacinać jeszcze w 1 lub 2 miejscach – dzięki temu faworki będą lżejsze.
3Olej rozgrzać we frytownicy lub w dużym rondlu na dużym ogniu. Wrzucać faworki partiami i smażyć, aż będą złociste. Osuszyć na papierowych ręcznikach. Posypać cukrem pudrem.
Porcja dla:
6 osób