Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
160 min.

Faworki z tego przepisu można przygotować razem z dziećmi. Zawierają proszek do pieczenia, masło i creme fraiche. Podawać posypane cukrem pudrem.

Składniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła, stopionego
  • 200 ml crème fraîche
  • 3 łyżki cukru
  • 4 jajka

Przygotowanie:

1W dużej misce lub w robocie kuchennym zmiksować wszystkie składniki oprócz mąki. Ciasto ma być gładkie. Nadal miksując, stopniowo dodawać mąkę, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski i uformuje kulę. Przykryć i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

2Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości ok. 5 mm. Pokroić w różne kształty, ale każdy kawałek ponacinać jeszcze w 1 lub 2 miejscach – dzięki temu faworki będą lżejsze.

3Olej rozgrzać we frytownicy lub w dużym rondlu na dużym ogniu. Wrzucać faworki partiami i smażyć, aż będą złociste. Osuszyć na papierowych ręcznikach. Posypać cukrem pudrem.

Porcja dla:

6 osób