Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Smaczne i proste krewetki panierowane i smażone na rumiano. Można je podawać jako przystawkę lub danie główne (z ryżem).
Składniki:
- 500 g krewetek
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mleka
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Krewetki obrać zachowując ogon.
2Zrobić nacięcie wzdłuż tak, aby krewetkę można było rozpłaszczyć jak motyla. Oprószyć solą i pieprzem.
3Jajko wymieszać z mlekiem i mąką. Ciasto powinno być gęste ale wciąż płynne.
4Bułkę tartą wysypać na talerz. Krewetki zanurzać w cieście, a następnie obtaczać w bułce tartej.
5W dużym garnku rozgrzać grubą warstwę oleju. Smażyć krewetki z obu stron na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową.
Porcja dla:
4 osób