Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
15 min.

Smaczne i proste krewetki panierowane i smażone na rumiano. Można je podawać jako przystawkę lub danie główne (z ryżem).

Składniki:

  • 500 g krewetek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Krewetki obrać zachowując ogon.

2Zrobić nacięcie wzdłuż tak, aby krewetkę można było rozpłaszczyć jak motyla. Oprószyć solą i pieprzem.

3Jajko wymieszać z mlekiem i mąką. Ciasto powinno być gęste ale wciąż płynne.

4Bułkę tartą wysypać na talerz. Krewetki zanurzać w cieście, a następnie obtaczać w bułce tartej.

5W dużym garnku rozgrzać grubą warstwę oleju. Smażyć krewetki z obu stron na rumiano. Wyjmować łyżką cedzakową.

Porcja dla:

4 osób