15 min.
15 min.
30 min.
Dzięki chrupkiej panierce filety zachowują pełnię smaku, a także zawierają więcej wartościowego błonnika. Można je podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, bądź z chlebem, a także z sałatką z warzyw, na które akurat jest sezon.
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 140 g kaszki owsianej
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 8 małych filetów z makreli (ok. 75 g każdy)
- 2 białka, roztrzepane
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Otrzeć drobno skórkę z jednej pomarańczy. Obrać obie ze skórki i białej warstwy, następnie wykroić wszystkie cząstki z błonek. Miąższ zachować, a resztę wyrzucić.
2Starannie wymieszać na talerzu kaszkę owsianą z musztardą, skórką otartą z pomarańczy oraz solą i pieprzem.
3Posmarować każdy filet makreli białkiem, obtoczyć z obu stron kaszką owsianą i mocno przyklepać. Ułożyć na lekko nasmarowanej blasze i skropić oliwą.
4Piec około 15 minut, w zależności od grubości ryby, aż będzie można ją łatwo rozdrobnić widelcem. Podawać makrelę na gorąco, udekorowaną cząstkami pomarańczy.
Porcja dla:
4 osób