Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Dzięki chrupkiej panierce filety zachowują pełnię smaku, a także zawierają więcej wartościowego błonnika. Można je podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, bądź z chlebem, a także z sałatką z warzyw, na które akurat jest sezon.

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 140 g kaszki owsianej
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 8 małych filetów z makreli (ok. 75 g każdy)
  • 2 białka, roztrzepane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Otrzeć drobno skórkę z jednej pomarańczy. Obrać obie ze skórki i białej warstwy, następnie wykroić wszystkie cząstki z błonek. Miąższ zachować, a resztę wyrzucić.

2Starannie wymieszać na talerzu kaszkę owsianą z musztardą, skórką otartą z pomarańczy oraz solą i pieprzem.

3Posmarować każdy filet makreli białkiem, obtoczyć z obu stron kaszką owsianą i mocno przyklepać. Ułożyć na lekko nasmarowanej blasze i skropić oliwą.

4Piec około 15 minut, w zależności od grubości ryby, aż będzie można ją łatwo rozdrobnić widelcem. Podawać makrelę na gorąco, udekorowaną cząstkami pomarańczy.

Porcja dla:

4 osób