30 min.
30 min.
60 min.
Tę pyszną potrawę przyrządza się z grillowanych kiełbasek w pikantnym sosie pomidorowo-fasolowym z dodatkiem purée z ziemniaków i pasternaku. Koniecznie trzeba użyć sprawdzonych dobrych kiełbasek wieprzowych. Podawać z zielonymi warzywami takimi jak ugotowane na parze brokuły.
Składniki:
- 4 dobrej jakości kiełbaski wieprzowe o dużej zawartości mięsa (razem ok. 280 g)
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 820 g czerwonej fasoli kidney lub borlotti z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 2 łyżki pomidorowego sosu chutney
- 2 łyżeczki papryki w proszku
Przygotowanie:
1Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury. Ułożyć kiełbaski na ruszcie i opiekać około 15 minut, przewracając często na drugą stronę, żeby przyrumieniły się równomiernie i rozgrzały w środku.
2Wrzucić ziemniaki i pasternak do rondla z wrzątkiem i gotować 15 minut, aż zmiękną.
3Włożyć do innego rondla pomidory z sokiem, fasolkę kidney lub borlotti, sos chutney i paprykę. Podgrzać do punktu wrzenia.
4Wyjąć kiełbaski z opiekacza (nie wyłączać go). Odczekać, aż lekko ostygną, pokroić każdą ukośnie na 4 grube plastry. Wrzucić do pomidorów i fasoli. Przelać do naczynia żaroodpornego.
5Odlać ziemniaki i pasternak. Utłuc z mlekiem i oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
6Równomiernie nałożyć purée łyżką na kiełbaski w sosie. Wstawić do opiekacza na 5 minut, aż potrawa przyrumieni się i jej wierzch będzie chrupki. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób