Czas przygotowania:
120 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
145 min.

Fantastyczny przepis na ten włoski płaski chleb. Można podawać z odrobiną octu balsamicznego i startym parmezanem.

Składniki:

  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki (oprócz 2 łyżek oliwy i 1,5 łyżeczki rozmarynu) włożyć do pojemnika automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie „ciasto” i nacisnąć przycisk „start”.

2Po ukończeniu cyklu ciasto wyjąć z pojemnika. Uklepać do formy o wymiarach 23×35 cm. Palcem zrobić dziurki na powierzchni. Posmarować oliwą i posypać rozmarynem.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Focaccię przykryć folią na czas nagrzewania piekarnika.

4Piec przez 20-25 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

1 osoby