20 min.
60 min.
80 min.
Ten przepis na mus jabłkowy dostałam od mojej babci. Pyszny i aromatyczny! Jeśli nie lubimy zbyt cierpkiego smaku, ocet jabłkowy można zastąpić wodą.
Składniki:
- 2 kg jabłek, wydrążonych z gniazd nasiennych i pokrojonych w drobną kosteczkę
- 500 ml octu jabłkowego
- 25 g mielonego cynamonu
- 10 g mielonych goździków
- 5 g mielonego ziela angielskiego
- 25 g startej skórki cytrynowej
Przygotowanie:
1W dużym garnku gotować na wolnym ogniu jabłka z octem, aż zmiękną.
2Ugotowane jabłka przetrzeć przez sitko
3Odmierzać masę jabłkową do dużej miski. Na każdą szklankę masy odmierzyć 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę goździków, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego i startą skórkę z jednej cytryny. Dobrze wymieszać.
4Przełożyć masę do brytfanki. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, dopóki masa nie będzie tworzyć „tafli” na łyżce. (Nałożyć na łyżkę nieco musu i dać mu lekko przestygnąć. Gdy zacznie gęstnieć, odwrócić łyżkę do góry nogami i wtedy wzdłuż brzegów łyżki zaczną się formować dwie duże krople. Gdy będą spływać, połączą się w jedną krople. Oznacza to, że osiągnęliśmy etap „tafli”.)
5Gotowy mus przełożyć do słoików i zapasteryzować, gotując przez 10 minut.
Porcja dla:
48 osób