Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Ten przepis na mus jabłkowy dostałam od mojej babci. Pyszny i aromatyczny! Jeśli nie lubimy zbyt cierpkiego smaku, ocet jabłkowy można zastąpić wodą.

Składniki:

  • 2 kg jabłek, wydrążonych z gniazd nasiennych i pokrojonych w drobną kosteczkę
  • 500 ml octu jabłkowego
  • 25 g mielonego cynamonu
  • 10 g mielonych goździków
  • 5 g mielonego ziela angielskiego
  • 25 g startej skórki cytrynowej

Przygotowanie:

1W dużym garnku gotować na wolnym ogniu jabłka z octem, aż zmiękną.

2Ugotowane jabłka przetrzeć przez sitko

3Odmierzać masę jabłkową do dużej miski. Na każdą szklankę masy odmierzyć 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę goździków, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego i startą skórkę z jednej cytryny. Dobrze wymieszać.

4Przełożyć masę do brytfanki. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, dopóki masa nie będzie tworzyć „tafli” na łyżce. (Nałożyć na łyżkę nieco musu i dać mu lekko przestygnąć. Gdy zacznie gęstnieć, odwrócić łyżkę do góry nogami i wtedy wzdłuż brzegów łyżki zaczną się formować dwie duże krople. Gdy będą spływać, połączą się w jedną krople. Oznacza to, że osiągnęliśmy etap „tafli”.)

5Gotowy mus przełożyć do słoików i zapasteryzować, gotując przez 10 minut.

Porcja dla:

48 osób