To nie jest zwykłe pieczywo – to cały posiłek! Chrupiąca foccacia prosto z pieca z pomidorami w środku i serem na zewnątrz. Aż ślinka cieknie!

Składniki:

  • 235 ml (1 szklanka) wody
  • 410 g (3 szklanki) mąki chlebowej
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 3,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki margaryny
  • 2 łyżeczki suchych drożdży

Przygotowanie:

1Do automatu do chleba wlać wodę i dodać mąkę, mleko w proszku, cukier, sól, drożdże, masło lub margarynę i pomidory w kolejności sugerowanej przez producenta. Nastawić maszynę na wyrabianie ciasta i włączyć. Ciasto będzie ważyło 225 g.

2Po zakończeniu cyklu wyrabiania, wyjąć ciasto z automatu. Ugniatać przez 1 minutę ręcznie. Następnie włożyć do posmarowanej olejem miski i przewrócić kilkakrotnie, aby pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

3Blachę wielkości 25 x 40 cm oprószyć kaszką kukurydzianą. Ciasto rozwałkować, by pasowało wielkością do blachy. Opuszkami palców porobić w nim wgłębienia. Powierzchnię posmarować olejem. Przykryć ciasto wilgotną szmatką i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

4Posypać parmezanem, rozmarynem, solą czosnkową i mozzarellą.

5Piec w temperaturze 205°C przez 15 minut, lub aż się ładnie zrumieni. Gdy nieco ostygnie, pociąć na kwadraty.

Porcja dla:

6 osób