10 min.
35 min.
45 min.
Nie ma to jak po dobrej jeździe na nartach napić się grzańca galicyjskiego! Ciepłe wino szybko uderza do głowy, dlatego nie powinniśmy już po nim wracać na stok!
Składniki:
- 3/4 szkl. wody
- 3/4 szkl. cukru
- 1 laska cynamonu
- 1 pomarańcza
- 10 goździków
- 750 ml czerwonego wina
Przygotowanie:
1W rondelku połączyć wodę z cukrem i laską cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu.
2Przekroić pomarańczę na pół i wycisnąć sok do gotującej się wody. Wcisnąć goździki w zewnętrzną część skórki pomarańczy i wrzucić skórkę do gotującej się wody. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut aż uzyskamy gęstą mieszankę.
3Wlać wino i gotować aż będzie parować, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wyciągnąć napikowane goździkami skórki pomarańczy. Podawać grzańca na gorąco w kubkach lub w nagrzanych w ciepłej wodzie szklankach (zimne szklanki pękną).
Porcja dla:
6 osób