Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Wegetariańska zapiekanka z cukinią, pomidorami, creme fraiche, parmezanem i świeżymi ziołami, na wierzchu posypana bułką tartą – niezastąpiona, zwłaszcza latem, gdy królują świeże, pachnące warzywa prosto z ogródka!

Składniki:

  • 2-3 kromki chleba
  • 25 g startego parmezanu
  • 2-3 pomidory (ok. 350 g)
  • 3 cukinie (ok. 500 g), pokrojone w cienkie plasterki
  • olej do wysmarowania naczynia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Z kromek chleba usunąć skórkę, a resztę zmiksować w blenderze.

2Pomidory umyć i naciąć skórkę. Włożyć je do wrzątku, a następnie szybko opłukać pod zimną wodą. Obrać ze skórki, pokroić w plastry i wycisnąć pestki.

3Rozgrzać piekarnik do 190 C. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i włożyć do niego cukinię w plasterkach. Oprószyć solą i pieprzem.

4Czosnek wymieszać z creme fraiche i posmarować tym cukinię. Na tym ułożyć plastry pomidora i ponownie oprószyć solą i pieprzem. Posypać bazylią.

5Wymieszać parmezan z bułką tartą, posiekaną pietruszką i tymiankiem. Delikatnie doprawić solą, a następnie wymieszać z oliwą. Posypać tym warzywa i włożyć naczynie do piekarnika.

6Piec przez około 30 minut na dolnej półce w nagrzanym piekarniku, aż wierzch się przyrumieni. Na koniec można przypiec wierzch włączając tylko górną grzałkę.

Porcja dla:

6 osób