15 min.
20 min.
35 min.
Wegetariańska zapiekanka z cukinią, pomidorami, creme fraiche, parmezanem i świeżymi ziołami, na wierzchu posypana bułką tartą – niezastąpiona, zwłaszcza latem, gdy królują świeże, pachnące warzywa prosto z ogródka!
Składniki:
- 2-3 kromki chleba
- 25 g startego parmezanu
- 2-3 pomidory (ok. 350 g)
- 3 cukinie (ok. 500 g), pokrojone w cienkie plasterki
- olej do wysmarowania naczynia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Z kromek chleba usunąć skórkę, a resztę zmiksować w blenderze.
2Pomidory umyć i naciąć skórkę. Włożyć je do wrzątku, a następnie szybko opłukać pod zimną wodą. Obrać ze skórki, pokroić w plastry i wycisnąć pestki.
3Rozgrzać piekarnik do 190 C. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i włożyć do niego cukinię w plasterkach. Oprószyć solą i pieprzem.
4Czosnek wymieszać z creme fraiche i posmarować tym cukinię. Na tym ułożyć plastry pomidora i ponownie oprószyć solą i pieprzem. Posypać bazylią.
5Wymieszać parmezan z bułką tartą, posiekaną pietruszką i tymiankiem. Delikatnie doprawić solą, a następnie wymieszać z oliwą. Posypać tym warzywa i włożyć naczynie do piekarnika.
6Piec przez około 30 minut na dolnej półce w nagrzanym piekarniku, aż wierzch się przyrumieni. Na koniec można przypiec wierzch włączając tylko górną grzałkę.
Porcja dla:
6 osób