Fool z mango i mascarpone

Czas przygotowania:
15 min.
Całkowity czas:
15 min.

Nieco inna wersja tradycyjnego deseru owocowego, którą Twoi goście z pewnością polubią. Można użyć mango z puszki, ale zdecydowanie lepiej smakuje ze świeżymi, dojrzałymi owocami!

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe mango pokrojone w kostkę
  • 100 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g serka mascarpone

Przygotowanie:

1Włożyć mango do blendera i zmiksować na puree.

2Śmietanę ubić na sztywno mikserem.

3Do śmietany dodać cukier i wanilię i delikatnie wymieszać łyżką.

4Wymieszać śmietanę z mascarpone.

5Do szklanki nałożyć warstwę mascarpone, na to ułożyć mango i ponownie warstwę mascarpone.

Porcja dla:

4 osób