Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Wspaniałe i aromatyczne danie z owocami morza. Małże duszone w kremowym sosie z dodatkiem białego wina i szafranu.
Składniki:
- 1 cebula
- 500 g małży
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 szklanka śmietany
- 1 szczypta szafranu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Cebulę posiekać. Małże dokładnie umyć.
2Na maśle zeszklić cebulę. Dodać wino i małże. Przykryć i dusić przez 5 minut. Dodać śmietanę, sól, pieprz i szafran. Dusić przez kolejne 5 minut.
3Małże, które się nie otworzą, należy wyrzucić.
Porcja dla:
4 osób