Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Wspaniałe i aromatyczne danie z owocami morza. Małże duszone w kremowym sosie z dodatkiem białego wina i szafranu.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 500 g małży
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 szczypta szafranu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Cebulę posiekać. Małże dokładnie umyć.

2Na maśle zeszklić cebulę. Dodać wino i małże. Przykryć i dusić przez 5 minut. Dodać śmietanę, sól, pieprz i szafran. Dusić przez kolejne 5 minut.

3Małże, które się nie otworzą, należy wyrzucić.

Porcja dla:

4 osób