Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Lekko słodkawy pasternak doskonale komponuje się z filetami z kaczej piersi w gęstym owocowym sosie. Podawać z zieloną fasolką szparagową, ugotowaną na parze, i bagietką.

Składniki:

  • 250 g małych pasternaków, pokrojonych na plasterki
  • 2 cebule, każda przekrojona na 8 cząstek
  • 4 filety z piersi kaczki, ze skórą (ok. 190 g każdy)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 8 łyżek brandy
  • 4 łyżki syropu lub nalewki z czarnej porzeczki (syrop o zawartości 50% owoców)
  • sok z 1 cytryny
  • gałązki natki pietruszki, do przybrania

Przygotowanie:

1Włożyć pasternak i cebulę do dużego rondla. Zalać wrzątkiem tak, żeby tylko lekko je zakrywał. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez 5 minut. Pasternak powinien być miękki, ale nadal jędrny. Starannie odcedzić warzywa i włożyć z powrotem do rondla.

2Naciąć skórę kaczki w kratkę. Rozgrzać olej na patelni na dużym ogniu. Wrzucić piersi kaczki skórą w dół. Smażyć przez 5 minut, przyciskając mięso od czasu do czasu łopatką (ale nie odwracać go na drugą stronę), aż wycieknie z niego tłuszcz, a skórka przyrumieni się i zrobi chrupiąca.

3Skropić pasternak i cebulę 2 łyżkami tłuszczu z patelni. Ustawić rondel na małym ogniu, żeby warzywa lekko się przyrumieniły. Mieszać i odwracać na drugą stronę od czasu do czasu, dodać sól i pieprz. Pasternak powinien być nadal jędrny, a cząstki cebuli miękkie. Przełożyć na ciepły talerz.

4Zlać nadmiar tłuszczu z patelni i przewrócić piersi na drugą stronę. Smażyć przez 10–15 minut, odwracając jeszcze raz na drugą stronę. Po 10 minutach będą bardzo różowe i bardzo soczyste w środku, natomiast po 15 minutach wysmażone i nadal soczyste. Doprawić solą oraz pieprzem w ostatniej minucie smażenia. Ułożyć piersi na warzywach, najlepiej pokrojone w plasterki.

5Wlać na patelnię brandy, syrop lub likier porzeczkowy oraz sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i gotować około 30 sekund. Mieszać, zeskrobywać z dna to, co do niego przywarło, aż płyn odparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos. Polać nim kaczkę, udekorować natką pietruszki i natychmiast podawać.

Porcja dla:

4 osób