10 min.
20 min.
30 min.
Lekko słodkawy pasternak doskonale komponuje się z filetami z kaczej piersi w gęstym owocowym sosie. Podawać z zieloną fasolką szparagową, ugotowaną na parze, i bagietką.
Składniki:
- 250 g małych pasternaków, pokrojonych na plasterki
- 2 cebule, każda przekrojona na 8 cząstek
- 4 filety z piersi kaczki, ze skórą (ok. 190 g każdy)
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 8 łyżek brandy
- 4 łyżki syropu lub nalewki z czarnej porzeczki (syrop o zawartości 50% owoców)
- sok z 1 cytryny
- gałązki natki pietruszki, do przybrania
Przygotowanie:
1Włożyć pasternak i cebulę do dużego rondla. Zalać wrzątkiem tak, żeby tylko lekko je zakrywał. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez 5 minut. Pasternak powinien być miękki, ale nadal jędrny. Starannie odcedzić warzywa i włożyć z powrotem do rondla.
2Naciąć skórę kaczki w kratkę. Rozgrzać olej na patelni na dużym ogniu. Wrzucić piersi kaczki skórą w dół. Smażyć przez 5 minut, przyciskając mięso od czasu do czasu łopatką (ale nie odwracać go na drugą stronę), aż wycieknie z niego tłuszcz, a skórka przyrumieni się i zrobi chrupiąca.
3Skropić pasternak i cebulę 2 łyżkami tłuszczu z patelni. Ustawić rondel na małym ogniu, żeby warzywa lekko się przyrumieniły. Mieszać i odwracać na drugą stronę od czasu do czasu, dodać sól i pieprz. Pasternak powinien być nadal jędrny, a cząstki cebuli miękkie. Przełożyć na ciepły talerz.
4Zlać nadmiar tłuszczu z patelni i przewrócić piersi na drugą stronę. Smażyć przez 10–15 minut, odwracając jeszcze raz na drugą stronę. Po 10 minutach będą bardzo różowe i bardzo soczyste w środku, natomiast po 15 minutach wysmażone i nadal soczyste. Doprawić solą oraz pieprzem w ostatniej minucie smażenia. Ułożyć piersi na warzywach, najlepiej pokrojone w plasterki.
5Wlać na patelnię brandy, syrop lub likier porzeczkowy oraz sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu i gotować około 30 sekund. Mieszać, zeskrobywać z dna to, co do niego przywarło, aż płyn odparuje i powstanie gęsty, aromatyczny sos. Polać nim kaczkę, udekorować natką pietruszki i natychmiast podawać.
Porcja dla:
4 osób