Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Zdrowe i smaczne frytki, które można podać na obiad do mięs i ryb. Zamiast smażyć je w oleju, piecze się je w piekarniku, ale mimo to zachowują chrupkość i wspaniały smak!
Składniki:
- 4-6 średnich ziemniaków
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek (najlepiej w sprayu)
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C (z termoobiegiem). W przypadku piekarnika na gaz trzeba pilnować frytek, żeby się nie przypaliły.
2W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, ziemniaki obrać lub oczyścić (jeśli mają cienką skórkę) i pokroić w słupki lub w kliny. Nie mogą być zbyt grube, maksymalnie na 1 cm.
3Dużą blachę do pieczenia spryskać oliwą w sprayu lub posmarować zwykłą oliwą. Ułożyć na niej ziemniaki w jednej warstwie i obficie posypać solą i pieprzem.
4Piec przez 30 minut, aż będą chrupiące i przypieczone. W międzyczasie raz odwrócić.
Porcja dla:
2 osób