Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
40 min.

Zdrowe i smaczne frytki, które można podać na obiad do mięs i ryb. Zamiast smażyć je w oleju, piecze się je w piekarniku, ale mimo to zachowują chrupkość i wspaniały smak!

Składniki:

  • 4-6 średnich ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek (najlepiej w sprayu)

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C (z termoobiegiem). W przypadku piekarnika na gaz trzeba pilnować frytek, żeby się nie przypaliły.

2W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, ziemniaki obrać lub oczyścić (jeśli mają cienką skórkę) i pokroić w słupki lub w kliny. Nie mogą być zbyt grube, maksymalnie na 1 cm.

3Dużą blachę do pieczenia spryskać oliwą w sprayu lub posmarować zwykłą oliwą. Ułożyć na niej ziemniaki w jednej warstwie i obficie posypać solą i pieprzem.

4Piec przez 30 minut, aż będą chrupiące i przypieczone. W międzyczasie raz odwrócić.

Porcja dla:

2 osób