Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ten omlet w stylu chińskim przygotowuje się, smażąc krewetki z różnymi kolorowymi warzywami metodą stir-fry, układając je na omlecie i posypując paseczkami omletu.

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżki posiekanych listków świeżej kolendry
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnej lub półwytrawnej sherry
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

1Ubić jajka z olejem sezamowym i kolendrą. Odstawić. Starannie rozrobić mąkę kukurydzianą z sosem sojowym i sherry. Również odstawić.

2Na dużej patelni lub w woku rozgrzać połowę oleju. Wrzucić brokuły, paprykę, imbir, czosnek i dymkę. Smażyć 5 minut, cały czas mieszając, aż brokuły zrobią się jaskrawozielone i nieco zmiękną. Wlać rozrobioną mąkę kukurydzianą i podgrzewać przez minutę, nadal mieszając.

3Wrzucić krewetki i smażyć 2 minuty, następnie dodać kiełki fasoli i smażyć jeszcze minutę, aż krewetki zrobią się różowe. Przełożyć do dużej miski, zlać sos z patelni i trzymać w cieple. Wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem.

4Wlać na patelnię resztę oleju i podgrzewać przez kilka sekund. Wlać nieco ponad połowę jajek i przechylając patelnię rozprowadzić je równomiernie po dnie. Zamieszać raz lub dwa i smażyć około 3 minut, aż omlet się zetnie. Przełożyć łopatką na talerz.

5Szybko wlać na patelnię pozostałe jajka i smażyć 1-2 minuty, aż lekko się zetną. Przełożyć na deskę i pokroić w paseczki. Nałożyć warzywa łyżką na cały omlet i posypać paseczkami omletu. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób