15 min.
15 min.
30 min.
Ten omlet w stylu chińskim przygotowuje się, smażąc krewetki z różnymi kolorowymi warzywami metodą stir-fry, układając je na omlecie i posypując paseczkami omletu.
Składniki:
- 8 jajek
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 łyżki posiekanych listków świeżej kolendry
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki wytrawnej lub półwytrawnej sherry
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1Ubić jajka z olejem sezamowym i kolendrą. Odstawić. Starannie rozrobić mąkę kukurydzianą z sosem sojowym i sherry. Również odstawić.
2Na dużej patelni lub w woku rozgrzać połowę oleju. Wrzucić brokuły, paprykę, imbir, czosnek i dymkę. Smażyć 5 minut, cały czas mieszając, aż brokuły zrobią się jaskrawozielone i nieco zmiękną. Wlać rozrobioną mąkę kukurydzianą i podgrzewać przez minutę, nadal mieszając.
3Wrzucić krewetki i smażyć 2 minuty, następnie dodać kiełki fasoli i smażyć jeszcze minutę, aż krewetki zrobią się różowe. Przełożyć do dużej miski, zlać sos z patelni i trzymać w cieple. Wytrzeć patelnię papierowym ręcznikiem.
4Wlać na patelnię resztę oleju i podgrzewać przez kilka sekund. Wlać nieco ponad połowę jajek i przechylając patelnię rozprowadzić je równomiernie po dnie. Zamieszać raz lub dwa i smażyć około 3 minut, aż omlet się zetnie. Przełożyć łopatką na talerz.
5Szybko wlać na patelnię pozostałe jajka i smażyć 1-2 minuty, aż lekko się zetną. Przełożyć na deskę i pokroić w paseczki. Nałożyć warzywa łyżką na cały omlet i posypać paseczkami omletu. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób