20 min.
100 min.
120 min.
To wspaniała, pożywna zapiekanka z kalafiora i sera, z pysznym spodem ze startych ziemniaków i cebuli. Cały posiłek w jednym naczyniu!
Składniki:
- 2 szklanki (300 g) ziemniaków startych na grubych oczkach tarki
- 1/4 szklanki (40 g) startej cebuli
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, rozgniecionego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wysmarować tłuszczem niezbyt głębokie naczynie żaroodporne.
2Spód: z ziemniaków wycisnąć nadmiar wody (najlepiej przez ściereczkę lub tetrową szmatkę). W średniej misce wymieszać ziemniaki z cebulą, jajkiem, solą i mąką. Przełożyć mieszaninę do przygotowanego naczynia i uklepać dobrze dłonią lub gumową szpatułką. Piec przez 30 minut. Posmarować oliwą i piec jeszcze przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 175 stopni C.
3Nadzienie: w dużej patelni na dużym ogniu dobrze rozgrzać olej. Zmniejszyć ogień na średni i podsmażyć na nim cebulę z czosnkiem, bazylią, tymiankiem, solą, pieprzem i papryką; smażyć przez 8 do 10 minut. Wmieszać kalafior i smażyć przez 15 minut.
4Na ziemniaczanym spodzie wyłożyć połowę sera, na to wyłożyć warzywa, i posypać pozostałym serem. Roztrzepać jajka z mlekiem i polać tym warzywa i ser. Oprószyć papryką.
5Piec przez 35-40 minut, aż jajka się zetną, a wierzch się lekko przyrumieni.
Porcja dla:
4 osób