Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
240 min.
Całkowity czas:
390 min.

Tradycyjne „zimne nóżki” są dobre na przystawkę lub zakąskę na przyjęcia rodzinne i imprezy towarzyskie.

Składniki:

  • 750 g nóżek wieprzowych
  • 250 g chudej wieprzowiny bez kości
  • 150 g włoszczyzny (marchew, cebula, seler, pietruszka)
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

1Nóżki, mięso i warzywa opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 4 godziny, aż mięso będzie oddzielać się od kości. Pod koniec gotowania posolić.

2Wywar przecedzić. Marchewkę pokroić w plasterki, resztę warzyw wyrzucić. Mięso obrać z kości i pokroić w kostkę. Włożyć do wywaru i zagotować. Czosnek rozetrzeć z solą i dodać do wywaru.

3Do salaterek nakładać plasterki marchewki i mięso, zalać wywarem. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni galarety i wyłożyć je na półmisek. Przybrać cytyną i podawać.

Porcja dla:

6 osób