Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
240 min.
240 min.
Całkowity czas:
390 min.
390 min.
Tradycyjne „zimne nóżki” są dobre na przystawkę lub zakąskę na przyjęcia rodzinne i imprezy towarzyskie.
Składniki:
- 750 g nóżek wieprzowych
- 250 g chudej wieprzowiny bez kości
- 150 g włoszczyzny (marchew, cebula, seler, pietruszka)
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
1Nóżki, mięso i warzywa opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez 4 godziny, aż mięso będzie oddzielać się od kości. Pod koniec gotowania posolić.
2Wywar przecedzić. Marchewkę pokroić w plasterki, resztę warzyw wyrzucić. Mięso obrać z kości i pokroić w kostkę. Włożyć do wywaru i zagotować. Czosnek rozetrzeć z solą i dodać do wywaru.
3Do salaterek nakładać plasterki marchewki i mięso, zalać wywarem. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem zebrać tłuszcz z powierzchni galarety i wyłożyć je na półmisek. Przybrać cytyną i podawać.
Porcja dla:
6 osób