Skrzydełka w miodowej glazurze

Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
415 min.

Słodko-pikantne, delikatne skrzydełka z kurczaka. Najpierw się je obgotowuje, a potem piecze. Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z sosem winegret.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • oregano
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Skrzydełka umyć i oczyścić. W garnku zagotować wodę z solą i wrzucić skrzydełka; gotować je przez 10 minut. Odstawić aby ostygły.

2Do dużej miski wlać olej, sos sojowy, miód i przyprawy, wszystko wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

3Obgotowane, wystudzone skrzydełka włożyć do marynaty i dokładnie je w niej obtoczyć.

4Mięso pozostawić w marynacie przez 5-6 godzin w chłodnym miejscu.

5Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

6Skrzydełka obtoczone w marynacie równomiernie rozłożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 30 minut.

Porcja dla:

6 osób