15 min.
40 min.
415 min.
Słodko-pikantne, delikatne skrzydełka z kurczaka. Najpierw się je obgotowuje, a potem piecze. Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z sosem winegret.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 5 łyżek oleju roślinnego
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- oregano
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Skrzydełka umyć i oczyścić. W garnku zagotować wodę z solą i wrzucić skrzydełka; gotować je przez 10 minut. Odstawić aby ostygły.
2Do dużej miski wlać olej, sos sojowy, miód i przyprawy, wszystko wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3Obgotowane, wystudzone skrzydełka włożyć do marynaty i dokładnie je w niej obtoczyć.
4Mięso pozostawić w marynacie przez 5-6 godzin w chłodnym miejscu.
5Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
6Skrzydełka obtoczone w marynacie równomiernie rozłożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 30 minut.
Porcja dla:
6 osób